Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

Stel een vraag aan de dierenarts

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Vraag

Beantwoorde vragen

 

Ik ga met mijn huisdier naar het buitenland, waar moet ik aan denken?

 

Uw dier moet te identificeren zijn. Hiervoor dient het een chip te hebben of een goed leesbare tatoeage (als u kunt aantonen dat deze vóór 3 juli 2011 is aangebracht, hierna is alleen de chip toegestaan). Ook moet uw dier een Europees dierenpaspoort hebben en het dier moet een vaccinatie hebben tegen rabiës (hondsdolheid). In sommige landen gelden aanvullende regels, zoals een bloedtest op rabiëstiter of een bepaalde verplichte ontwormingsbehandeling.

 Het reizen met dieren jonger dan 3 maanden is in veel landen niet toegestaan, omdat zij nog niet kunnen worden ingeënt tegen rabies. Er zijn echter landen, waar dit wel mag, als u een verklaring heeft, dat het dier niet in aanraking is geweest met mogelijk met rabies besmette dieren. Ga na wat de eisen zijn van de landen, waar u naar toe reist met uw dier.

 Ga voor meer informatie over specifieke landen naar : http://www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-europa.html

  

Ik heb een uitslag ontvangen van mestonderzoek van duiven. Wat betekent OPG in de uitslag van het mestonderzoek?

Coccidiose is een ziekte (aantasting van de darm), die veroorzaakt wordt door een parasiet (Eimeria) in de darmen. Deze parasiet maakt een soort eitjes (oöcysten), welke met de mest van het dier uitgescheiden worden. De oöcysten worden zo verspreid en kunnen tot nieuwe besmettingen leiden. Coccidiose komt voor bij verschillende diersoorten. Niet alleen vogels, maar ook zoogdieren kunnen er last van hebben. Het type Eimeria, de veroorzaker van coccidiose, is echter wel diersoortspecifiek. Dat houdt in, dat bijvoorbeeld duivencoccidiose niet kan overgaan naar konijnen.

De infectiedruk wordt vastgesteld door het aantal oöcysten in mest te tellen. Hoe meer oöcysten aanwezig zijn in de mest, hoe groter de kans, dat het dier last hiervan heeft en dat er verspreiding plaats vindt. Dit aantal wordt aangegeven als oöcysten per gram mest (OPG).  Naast deze waarde ontvangt u altijd een behandeladvies bij uw uitslag.

 

Mijn vraag is: Moet bij de duiven de bovenspleet in de bek open zijn? Bij mijn duiven is hij dicht maar mijn duiven willen wel goed trainen, zijn soms een 3 kwartier a een uur in de lucht dus dat is een goed teken. Maar kan je ook iets doen om de bovenspleet opener te krijgen of maak het niets uit??

De spleet in de bovensnavel moet inderdaad open zijn. Deze loopt richting de neusgaten. Het beste is om even langs te komen met zo’n duif zodat we het kunnen zien. Mocht het daadwerkelijk dicht zitten dan kunnen we medicijnen geven tegen ornithose of mocht het wat anders zijn dan daar medicijnen voor.

Aangezien ze goed vliegen lijken ze er geen last van te hebben en dat is natuurlijk mooi! U kunt eventueel ook proberen om een foto te maken en naar ons te sturen, soms is het daar ook duidelijk op te zien.