Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

  • 21 SEP 19

  Urine opvangen bij de kat Week 12-2017

   

   

  Soms zijn dierenartsen een nachtmerrie voor de eigenaar van een hond of kat. Ze kunnen soms hele moeilijke vragen stellen. Een van die vragen, die je als eigenaar soms voor de kiezen krijgt, is: ‘Wil je een beetje urine opvangen van jouw kat?’ Hoe aardig de dierenarts ook is, veel mensen zien dit niet echt zitten.

  De meeste eigenaren vragen zich af waarom dit nodig is. De symptomen van een blaasontsteking zijn over het algemeen heel erg duidelijk, dus waarom is die urine dan nodig? De dierenarts heeft de urine nodig, omdat een blaasontsteking bij de kat verschillende oorzaken kan hebben. Bij mensen wordt een blaasontsteking vaak veroorzaakt door bacteriën. Maar bij katten is dit helemaal niet het geval. Dit is zelfs maar heel zelden het probleem. Bij een kat met een blaasontsteking helpt een kuurtje antibiotica  vaak helemaal niet, terwijl mensen dit bijna altijd nodig hebben. Wat bij katten veel vaker een probleem is zijn kleine steentjes in de urine. Ook overgewicht en stress kunnen een grote rol spelen in het ontstaan van blaasontsteking bij de kat. Hiervoor zijn hele andere maatregelen nodig en elk probleem heeft zijn eigen aanpak. Dus een dierenarts moet eerst weten wat de oorzaak van het probleem is. Daarom stellen dierenartsen deze moeilijke vraag.

  Maar hoe moet dat dan? Die urine opvangen is soms moeilijk, voor elke kat werkt het anders. Om aan urine te komen is het vooral uitproberen wat werkt bij je eigen kat. Een van de makkelijkste methoden is de urine van de schone vloer af opzuigen met een spuitje als je het geluk hebt dat je kat een ongelukje naast de bak heeft. Mocht je minder gelukkig zijn dan is er werk aan de winkel. Allereerst moet de kattenbak helemaal schoon gemaakt worden. Let op dat je daarbij geen schoonmaakmiddelen gebruikt. Alleen water is voldoende. Deze kattenbak kun je zo neerzetten. Sommige katten zijn zo trouw aan de kattenbak dat ze dan gewoon hun behoeften doen. Mocht dat niet werken zijn er via de dierenarts verschillende producten beschikbaar die kattenbakvulling imiteren maar geen urine opnemen. Ook kunt u proberen een vuilniszak in stukjes te knippen. Misschien dat jouw kat met een beetje vulling wel gebruik wil maken van de kattenbak. Mocht ook dit niet lukken dan kan de dierenarts ook nog op de praktijk proberen het plassen te stimuleren. Als alle trucjes geprobeerd zijn en niks werkt is het soms nodig om de blaas direct met een naald aan te prikken. Al met al is het een lastig proces, maar de aanhouder wint altijd. Katten die niet willen plassen kunnen soms de urine wel 24 uur ophouden. Zorg dat ze de hele dag niet naar buiten kunnen. Anders zullen ze daar snel plassen en was alle moeite voor niks.

  Let op! Als de kat wel steeds in de plashouding gaat zitten, maar er komt geen urine uit: bel dan zo snel mogelijk de dierenarts. Dit is een spoedsituatie!