Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

  • 12 DEC 19

  Papegaai Week 18-2017

  Papegaai

   

  Enige tijd geleden werd een overleden papegaai voor onderzoek aangeboden bij onze praktijk. De eigenaar had meerdere dieren en in korte tijd waren er 2 overleden. Omdat het onduidelijk was waarom de dieren overleden waren, had de eigenaar tot het onderzoek besloten. Immers, als de oorzaak bekend is, kunnen de overige dieren eventueel (preventief) behandeld worden.

   

  In de praktijk komen op het laboratorium veel verschillende diersoorten voorbij. Naast de gebruikelijke kippen, duiven en konijnen, heb ik onder andere de volgende dieren mogen onderzoeken: Honden, katten, wallaby’s, eekhoorns, vele verschillende soorten (tropische) vogels, vissen, monsters van kamelen en bizons, etc. Iedere diersoort heeft zijn eigen ziekten en specifieke kenmerken. Dit maakt het onderzoek veelzijdig en interessant.

   

  Bij het onderzoek van dit dier, een grijze roodstaart papegaai, wordt zowel uitwendig als inwendig een beoordeling uitgevoerd. Er wordt bijvoorbeeld beoordeeld of er uitwendige beschadigingen zijn, of het maag-darmstelsel in orde is, hoe longen, hart, nieren en andere organen er uit zien. Soms geeft dit al een duidelijk beeld van het probleem. Vaak wordt er ook nog  aanvullend een bacteriologisch of parasitair onderzoek ingezet om na te gaan of er sprake is van besmettingen.

   

  Wat bij dit dier meteen opviel was de sterk vergrote kliermaag. Deze bleek gevuld met een zwarte inhoud, veroorzaakt door een bloeding. Dit beeld past bij een bij papegaaien veelvoorkomend virusziektebeeld, PDD. Dit betekent Proventricular dilentation disease en komt neer op een kliermaagdilatatie (Verwijding van de kliermaag). Helaas kon dit niet bevestigd worden door een onafhankelijk onderzoek naar de aanwezigheid van dit virus, omdat van het dier geen geschikt bloedmonster meer genomen kon worden.

   

  Al met al slecht nieuws voor de eigenaar. Behandeling van deze ziekte is niet mogelijk. Het is één van de meest voorkomende overlijdensoorzaken bij papegaaien.