Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

  • 07 JUN 17

  Oorontstekingen, door het zwemmen of toch door iets anders? Week 24-2017

  Op de praktijk zien we veel honden met oorontstekingen. Als een hond een keertje een oorontsteking heeft is dit niet heel afwijkend. Maar sommige honden hebben chronisch last van de oren. Dit kan zich uiten in een ontsteking, die (bijna) niet te verhelpen is of in oorontstekingen, die meerdere keren per jaar voorkomen.

  Vooral bij rassen die veel zwemmen verwachten eigenaren vaak, dat het door het zwemmen komt. In veel gevallen is dit echter niet zo. Wat we vaker zien is een allergie als oorzaak voor regelmatige oorontstekingen. Dat komt, omdat in de gehoorgang ook huid zit. Door allergieën wordt de huid minder sterk. Juist in de gehoorgang zit een heel fijn milieu voor bacteriën. Het is daar altijd net iets warmer en soms wat vochtiger (de zwemmende hond). Daardoor kunnen bacteriën makkelijker doordringen in de huid en ontstekingen veroorzaken.

  Er zijn verschillende soorten allergieën. In verband met oorontstekingen zien we vaak overgevoeligheden voor bepaalde soorten voedsel; ook overgevoeligheden voor mijten en grassen kunnen zich soms uiten in alleen maar een oorontsteking.

  Een hond met een chronische oorontsteking laat soms helemaal geen klachten meer zien. Maar dat betekent niet dat ze er geen last van hebben. Als het lukt om de oren weer gezond te krijgen zie je weer een veel vrolijkere actievere hond. Dus heeft je hond regelmatig last van oorontstekingen vraag je dierenarts eens of er misschien een andere oorzaak voor kan zijn.