Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

  • 24 JUL 17

  Konijnen in de zomer Wk 30-2017

  Ieder jaar worden er honden achtergelaten in een snikhete auto. Honden kunnen daaraan overlijden. Regelmatig komen daar berichten over voorbij in de krant en op social media. Dat een hond slecht tegen warmte kan komt doordat hij alleen de warmte kwijt kan door zijn voetzooltjes en door te hijgen. Dit is bij de meeste mensen gelukkig wel bekend.

  Wat eigenlijk onbekend is, is dat ook konijnen erg slecht tegen warmte kunnen. Ook deze dieren kunnen aan de hitte overlijden. In het wild kunnen konijnen zich verschuilen in holen onder de grond. Een konijn in gevangenschap heeft deze mogelijkheid vaak niet. Daarom is het belangrijk om maatregelen te treffen als het warmer wordt dan 24 graden celsius. Zorg er bijvoorbeeld voor dat konijnen voldoende schaduw hebben en dat het hok niet pal in de zon staat. Ook kun je bij extreme hitte een fles water of een stoeptegel in de vriezer leggen en die later in het hok leggen, zodat er wat verkoeling is. Ook zijn er speciale ‘icepods’ voor konijnen, die knaagbestendig zijn.

  Een bijkomend nadeel van het warme weer is dat er veel vliegen zijn. Deze vliegen kunnen eitjes leggen in de vacht van een konijn als deze wat viezig is. Het gevaar hiervan is dat hier maden uitkomen, die zich een weg banen in de huid van het konijn. Controleer dus op warme dagen regelmatig het konijn op vieze plekken in de vacht, voornamelijk bij de achterhand. Verschoon de plekken waar ontlasting en urine ligt ook dagelijks. Tevens is er speciale spray verkrijgbaar om de vliegen af te weren.

  Ik wens u en uw huisdier een fijne zomer toe!