Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

  • 04 JUL 17

  Het konijn: een populair, maar een onderschat dier. Week 26-2017

  Het konijn: een populair, maar een onderschat dier.

  Konijnen staan op nummer drie als populairste huisdier van Nederland. Ze zijn ook op vele plekken gemakkelijk aan te schaffen, doordat ze er lief en schattig uitzien. Toch houden veel konijnen niet van aaien en oppakken vinden ze vaak eng. Konijnen zijn prooidieren, waardoor voor hen oppakken gelijk staat aan opgegeten worden. Dat instinct eruit krijgen is vaak niet mogelijk. Daarentegen zijn konijnen vaak wel erg tam te maken als ze op hun vier pootjes mogen staan en voor eten doen deze vrolijke flapperds heel veel.

  Wat men vaak onderschat is, dat konijnen wel heel erg veel ruimte nodig hebben. Het zijn schemer -actieve dieren. Dat betekent, dat ze vooral ’s avonds laat en ’s ochtends heel vroeg actief zijn als wij nog lekker op één oor liggen. Het is belangrijk voor hun gezondheid, dat konijnen dag en nacht kunnen bewegen. Konijnen hebben een complex lang darmstelsel, waarbij beweging een belangrijke rol speelt om hun spijsvertering op gang te houden. Van nature zijn konijnen gevoelige dieren, vooral op het gebied van hun spijsvertering zijn ze erg gevoelig en daar moet men goed rekening mee houden. Eet een konijn niet, dan is deze echt ziek en is het niet mogelijk om een dag/nacht af te wachten voordat u een bezoekje aan een dierenarts brengt. In de meeste gevallen is het dan helaas al te laat.

  Doordat vaak achteraf konijnen zo complex, gevoelig en toch niet zo aanhankelijk blijken te zijn als gedacht en doordat ze veel ruimte nodig hebben, zien we, dat veel konijntjes vaak vroeg tijdig weer bij hun baasje weg moeten. Vooral tijdens vakanties wordt er een piek hierin gezien. Hierdoor zitten opvangcentra vaak heel erg vol. Kortom: konijnen lijken erg gemakkelijk en kunnen  makkelijk aangeschaft worden, maar verdiep u van te voren goed als u deze vrolijke actieve dieren in huis of tuin haalt.

   

  Aniek Overwijk,

  Paraveterinair bij Farmarts