Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

Sterilisatie poes

Indien u geen nestje wilt van uw poes,  is het, vanwege gezondheidsredenen, verstandig om haar te laten steriliseren. Bij een sterilisatie worden de eierstokken van het dier verwijderd, zodat deze niet langer zwanger kan worden. Door uw dier te laten steriliseren, staat uw kat niet langer meer onder invloed van vrouwelijke hormonen. Zij wordt  niet langer meer krols en de kans op het ontwikkelen van baarmoederontsteking en tumoren van het melkklierweefsel op latere leeftijd nemen aanzienlijk af. Hoe jonger de leeftijd, waarop een poes gesteriliseerd wordt, des te kleiner de kans  op het ontwikkelen van melkliertumoren op latere leeftijd. Daarnaast neemt de kans op het ontstaan van suikerziekte af. Andere redenen om uw poes  te laten steriliseren zijn, dat de poes niet meer krols wordt en niet ongewenst gedekt kan worden. Ook zal zij minder zwerfgedrag vertonen.  Ze blijft dichter bij huis, waardoor de kans op aanrijding met een auto kleiner wordt.

Vanaf zes-zeven maanden leeftijd wordt een poes voor de eerste keer krols. Wij raden aan om rond diezelfde leeftijd de poes te steriliseren. Dit kan al voordat de poes krols is geweest.

Voordelen steriliseren:

– Verminderde kans op ontstaan van  melkkliertumoren

– Verminderde kans op  baarmoederontsteking

– Geen krolsheid

– Geen ongewenste dekking

– Geen dracht

– Minder zwerfgedrag

 

Poezepil

Indien u uw poes (nog) niet wilt laten steriliseren en toch wilt voorkomen, dat zij krols wordt en zwanger raakt, kunt u gebruik maken van de poezepil. Dit is een anticonceptiepil voor de poes, die dagelijks toegediend moet worden. Hier zitten echter grote nadelen aan. Bij gebruik van de poezepil heeft de poes verhoogde kans op het ontstaan van melkkliertumoren, acromegalie en suikerziekte.