Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

Sterilisatie teef

Indien u niet wilt fokken met uw teefje, is het vanwege gezondheidsredenen verstandig om haar te laten steriliseren. Bij een sterilisatie worden de eierstokken van het dier verwijderd, zodat deze niet langer zwanger kan worden. Door uw dier te laten steriliseren staat uw hond niet langer meer onder invloed van vrouwelijke hormonen, zij wordt niet langer meer loops en de kans op het ontwikkelen van baarmoederontsteking en tumoren van het melkklierweefsel op latere leeftijd nemen aanzienlijk af. Hoe jonger de leeftijd, waarop een teef gesteriliseerd wordt des te kleiner de kans is op het ontwikkelen van melkliertumoren op latere leeftijd. Andere redenen om uw teefje te laten steriliseren zijn, dat de teef niet meer loops wordt, niet ongewenst gedekt wordt en ook schijnzwangerschap komt niet meer voor.

Vanaf zes maanden leeftijd kan uw teefje worden gesteriliseerd. Mocht uw teef net loops zijn geweest dan raden wij aan om haar pas 2-3 maanden later te steriliseren, dit vanwege de verhoogde bloedtoevoer naar de baarmoeder rond de periode van de loopsheid, wat de operatie compliceert.

Voordelen steriliseren:

– Verminderde kans op ontstaan van melkkliertumoren

– Geen baarmoederontsteking

– Verminderde kans op het ontstaan van suikerziekte

– Geen loopsheid

– Geen ongewenste dekking

– Geen dracht

– Geen schijnzwangerschap

Door een hond te steriliseren of te castreren verandert de hormoonhuishouding van het dier. Hierdoor ontstaan er ook veranderingen in de stofwisseling. Een gecastreerd/gesteriliseerd dier zal daarom eerder aankomen in gewicht. Het is dan ook belangrijk om uw gecastreerde/gesteriliseerde hond wat minder voer te geven dan voorheen of over te schakelen op een light dieet.

In sommige gevallen treedt er incontinentie op na het steriliseren van een teef. Dit komt af en toe voor bij grote honden met een gewicht boven de 20 kg. Ook bij de boxer treedt vaker incontinentie op na steriliseren. Om deze reden is het aan te raden om grotere honden één keer loops te laten worden, voordat zij gesteriliseerd wordt. Door de werking van de vrouwelijke hormonen op de blaashalsspier is er een kleinere kans op het ontstaan van incontinentie. Bij kleinere honden zie je zelden of nooit incontinentie na sterilisatie.

Bij sommige honden treedt er na castratie of sterilisatie een verandering van de vacht op. De mate hiervan is afhankelijk van de soort en kan ook per hond verschillen.