Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

Meerdere factoren spelen een rol bij het ontstaan van luchtwegaandoeningen. Denk hierbij aan niet-infectieuze factoren zoals: klimaat, omgeving, hygiëne, temperatuur, bezettingsdichtheid, droogte, stof etc. Maar ook aan infectieuze factoren zoals: Chlamidophyla psittaci (zuivere ornithose), Staphylococcus intermedius, Mycoplasmata spp, Escherichia coli, Haemophylus spp, herpes  virus etc.

In de volksmond spreekt men vaak over het ornithose-complex. Dit is een verzamelnaam voor diverse luchtwegaandoeningen bij duiven..

Bij sommige duiven met een aandoening aan de voorste luchtwegen zijn de symptomen vrij specifiek voor de verwekker. Ontsteking van de ogen wijzen bijvoorbeeld vaak naar zuivere ornithose, veroorzaakt door Chlamidophyla psittaci, terwijl een difterisch beslag in de keel of luchtpijp wijst op een herpes infectie. Meestal zijn de symptomen echter niet zo specifiek voor één enkele verwekker en zouden verschillende ziekteverwekkers de oorzaak kunnen zijn.

Verschijnselen, die  u kunt zien bij aandoeningen van de voorste luchtwegen, variëren van natte ogen, bruin- grijze verkleuring van de oogranden, opgezette oortjes, reutelende ademhaling, frequent niezen, hoesten bij lichte druk op de luchtpijp, krabben aan de oortjes en het afvegen van de ogen aan de veren. Soms ziet men ook dunne ontlasting.

Frequent gapen kan ook in de richting van een probleem in de luchtwegen of slijm in de keel wijzen.