Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

  • 10 JUL 17

  Een dag uit het leven van een dierenartsassistente Wk 28-2017

  Hoe ziet zo’n dag er uit? Natuurlijk is geen enkele werkdag hetzelfde als dierenartsassistente.

  Om 8:00 uur opent de assistente de praktijk, we starten de computers en het röntgenapparaat  op en kijken in de opname of er patiënten zitten. Deze verzorgen wij direct. Dit betekent  uitlaten, indien nodig, het hok schoonmaken, medicatie toedienen en voer en water verversen.

  Daarna kijken we in ons systeem wat er die dag gepland staat. Tussen 8:00-9:00 uur worden de operatiepatiënten binnengebracht en heeft de dierenarts tijd om een aantal afspraken te doen. Ook rinkelt de telefoon van klanten, die graag een afspraak willen maken,  een ziek dier hebben of een andere vraag hebben.

  Vanaf 9:00 uur beginnen we met ons O.K (operatie) programma. De dierenartsassistente zorgt ervoor, dat de dieren gewogen zijn, zodat de dierenarts de juiste narcose kan berekenen. Zodra de dierenarts de injectie heeft, fixeert de assistente het dier goed, zodat de injectie gegeven kan worden. Als de patiënt ligt te slapen maakt zij samen met de dierenarts het dier gereed voor de operatie (wassen/scheren/steriel maken). De assistente assisteert de dierenarts tijdens het opereren. Na de operatie zorgt de assistente er voor, dat de patiënt in een lekker warm hok komt om uit te slapen. Als alle patiënten geopereerd zijn, maakt de assistente de instrumentensetjes schoon en steriel, ze maakt de operatiekamer schoon en houdt samen met de dierenarts in de gaten of de operatiepatiënten goed wakker worden uit de narcose.

  Na de lunch is het tijd voor afspraken. De dierenartsassistente assisteert de dierenarts en maakt medicatie klaar voor de patiënten. Ook worden de eigenaren van de operatiepatiënten gebeld. Er wordt dan een afspraak gemaakt  wanneer de eigenaren hun huisdier weer kunnen komen ophalen. Als de eigenaren er zijn om hun dier op te halen, legt de assistente de nazorg en medicatie uit. Tussendoor nemen we de telefoon aan en helpen we klanten aan de balie.

  Aan het einde van de dag maken we alles schoon: de opnameruimte, de wachtkamer en de spreekkamers en vouwen we de was op. Ook en medicatie, die  binnen is gekomen, zetten we op de juiste plek in de apotheek. Op maandag, dinsdag en donderdag maken we ons op voor het avondspreekuur. Op maandagavond hebben wij een duiveninloopspreekuur. De  duivenliefhebbers kunnen hier zonder afspraak binnen lopen van 18:30-20:00 uur. De assistente rekent af met de klanten en maakt, indien nodig, een afspraak. Na het avondspreekuur checkt de assistente  of alles netjes en schoon is. Vervolgens sluit ze de computers en het  röntgenapparaat af. Als  laatste een check bij de opnamepatiënten en daarna sluiten we de praktijk af.

  Lianne de Roo

  Paraveterinair bij Farmarts