Telefoon: 0522-760770
(ook voor spoed)

  • 07 AUG 17

  De kater komt later – Week 32

  DE KATER KOMT LATER

   

   

  Katten zijn geslachtsrijp op de leeftijd van 5 á 6 maanden. In het voorjaar wordt hun gedrag overgenomen door hun hormonen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in de praktijk maken wij te vaak situaties mee, die met deze simpele ingreep voorkomen  hadden kunnen worden.

   

  Veel katers gaan naar buiten wanneer het voorjaar wordt. Ze blijven nachten weg, wat baasjes op een gegeven moment als een beetje normaal ervaren. Pas wanneer hij een aantal weken niet meer thuiskomt gaan de alarmbellen rinkelen. Wat doet deze kater eigenlijk buiten?

  Allereerst is hij druk bezig met het afbakenen van zijn territorium. Hierin worden de grenzen steeds verder verlegd. De achterdeur van de buurman wordt onder gepiest, zo geeft de kater aan wat bij zijn territorium hoort. Hij vecht flink met andere katers om deze uit zijn gebied te houden en daarnaast is hij vooral druk bezig zich voort te planten. Hij loopt met gemak een aantal kilometers in de wijde omtrek. Een tekort aan voedsel laat hem niet terugkeren. Er zijn altijd wel mensen die hun voer buiten hebben staan en vaak is hij brutaal genoeg om bij iemand door het kattenluik naar binnen te glippen. Geen haar op zijn hoofd die nog aan thuis denkt.

   

  Maar er kan zoveel misgaan. De grootste kans is dat hij wordt aangereden. Daarnaast kan hij om wat voor een reden dan ook gedesoriënteerd raken en verdwaald. Hij gaat zwerven en voegt zich bij een groep katten die elders leven.

  Dan zijn er nog die katers die na weken, vaak vermagerd en zeer vermoeid, weer thuis komen. Ze eten hun buikje weer vol en liggen daarna dagenlang te slapen. Dit is het mooiste scenario. Toch gebeurt het vaak dat wij bezorgde baasjes aan de telefoon krijgen, de kater die op stap is geweest, is ziek thuis gekomen.

  Wij krijgen heel veel katers onder ogen die besmet zijn met kattenaids en leukose. Wanneer de ziekte zich openbaart heeft dit altijd de dood tot gevolg.

  Het ergste is dat dit alles zo gemakkelijk voorkomen had kunnen worden!!

   

  Een gecastreerde kater sproeit niet in huis, wordt huiselijker en heeft geen reden om te vechten. Het merendeel van de ongecastreerde katers die buiten loopt wordt niet oud.

  Uiteindelijk zorgt de castratie voor de kater en het baasje voor een win-winsituatie!

   

  Per 1 augustus 2017 is onze praktijk overgenomen door Avecur in Hardenberg.

  U zult van deze overname geen hinder ondervinden.

  Wij zien u graag terug op onze praktijk!

  Bedankt voor uw vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string 64FJ2O to the field below: